Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



De vijfde dag van de vakantie

vvBoerderij in Scherpenzeel

04-09-2025. Vandaag de enige regenachtige dag. We zijn doornat geregend op de Pieter Stuyvesantweg van Nijetrijne naar Scherpenzeel. We waren op weg gegaan om de izi.travel route te rijden, maar we zijn niet verder gekomen dan de brug in de Helomavaart. De route staat op de izi travel app voor de mobiele telefoon. Informatie over routes, musea e.d. Izi Travel app We hebben nog gesproken met de eigenaar van een wormenkwekerij in Munnekeburen. Vlak naast de kerk in Munnekeburen. Dus alleen het eerste gedeelte van de tocht gemaakt. Merkwaardig is, dat op de app wel de wormenkekerij wordt genoemd, maar niet de kerk ernaast, die toch ook interessant is. Je begint bij het Proemenust en gaat dan naar het voetpad. Weer merkwaardig is, dat bij het eerste fietsknooppunt men begint over de kerk in Scherpenzeel, vlakbij het Proemenust, waar we juist vandaan zijn gefietst. Dus als je de kerk wat ander wilt bekijken ben je er net bij wegefietst en moet je weer terug. Ook begint de app te praten als je nog lang niet aangekomen bent bij het punt waar het over gaat.

vvBoerderij in Munnekeburen aan het Voetpad waar de wormenkwekerij gevestigd is

Wormekweker

De wormenkweker had nog nooit van de app gehoord, en was dus niet ingelicht. Hij wist wel alles van wormen. Hij heeft in zijn hoogtijdagen 1 miljoen wormen per jaar geproduceerd, ongeveer 1 ton. Hij was maar een kleine speler in de markt, want bij Rutte in de Noord Oost Polder staat een wormenkwekerij die 30 ton wormen per jaar produceert. De wormen kweker is er een beetje mee opgehouden, de markt is slecht. Hij heeft nu ook een baan in Wolvega in een spuitbussenfabriek. Er zijn in Nederland 30 soorten wormen, maar hij kweekte een Canadese soort, waarvan hij de naam noemde.

café de Veehandel

Toen zijn we naar Scherpenzeel gefietst en aangestoken bij het vervallen cafe de Veenhandel. De mensen daar wonen er al lang, maar zijn er gekomen ik denk vlak nadat ik uit Spanga vertrokken ben. We voerden een gesprek met een bezoeker en het paar dat de tent runt. Het is het café waar het zangkoor kommer en geklach'optreedt en oefent. Die maken ook cd's die je kunt bestellen. Ik heb de namen van de dorpsbewoners gekregen die de cd verkopen. Buiten reed een busje van Hans B. Hij zat er zelf in, met Gerrit de R. Ben naar buiten gegaan en we hebben wat gepraat. Afgesproken dat ik de volgende morgen op de zaak op bezoek zou gaan. In het café vertelde de vrouw het verhaal, dat Roelof K. in de gevangenis gezeten zou hebben omdat hij een drukpers had om vals geld te drukken. Een raar verhaal. Ook vertelde ze dan Nane B de boerderij bij het barbecuen zelf had aangestoken.

vvHet vervallen café de Veehandel

Gerrit de R gaat nog steeds naar de vrije evangelische gemeente in Nijetrijne. Hans gaat als lid van het apostolisch genootschap naar Emmeloord. Iedere zondag hoor, zegt de cafévrouw. Ik vertelde dat ik een boek geschreven had en een website had maar ik had de indruk dat ze het niet erg geloofden. We hebben wat buurtbewoners doorgenomen. Eise F, Eise van der V, Age V, die al dood is. Jan V zou heel veel weten van de geschiedenis van de streek. Of heette hij anders? Eise F woont aan het Voetpad. Een cafébezoeker die uit de buurt van Kuinre kwam, had twee verschillende sokken aan en het leek me allemaal een shabby bussiness. Diana Ozon is er opgetreden. In 2019 werd het café verkocht. Meer over de voormalige eigenaresse toen het café werd verkocht kun je hier lezen in een interview met het plaatselijk blad de Stellingwerf. Intervieuw

vv

Gezicht op de Scheene gefotografeerd vanaf de Scheenesluis

vv

Gerestaureerde logement de Laatste Stuiver bij de Scheenesluis

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende